Kupé nr 6- Rosa Liksom

Betyg 3.8
6h
159 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning

En kylig nordost bar på balalajkans syrliga toner. På rälsen vilade utmattade och tysta lokomotiv. Den mjölkvita himlen, som hastigt ramlade ner, började slänga en kylig snömodd över marken som piskats av den vintriga vinden, hela rymden var fylld av en nedslående tristess.

En arkitektstuderande ung kvinna tar Transsibiriska järnvägen mot Ulan Bator för att studera grottmålningar. Hon delar kupé med en vodkapimplande buse på väg till ett bygge. I den lilla trånga kupén möter öst väst och under den flera veckor långa resan berättar den manschauvinistiske mördaren hårresande historier om sitt liv och om sitt land, Sovjet.

Kupé nr 6 är en kompakt, poetisk och mångbottnad historia om en tågresa genom 1980-talets Sovjetunionen.

”Humorn som föds ur Rosa Liksoms tillspetsningar och snabba vändningar är skoningslös och absurd. Med till synes enkla penseldrag får Liksom fram enskilda människoöden och ett helt lands historia”, stod det i motiveringen när Rosa Liksom fick Finlands största litterära pris, det prestigefulla Finlandiapriset 2011 för Kupé nr 6.

Författare:

Uppläsare:

Översättare:

Janina Orlov

Format:

E-bok, Ljudbok

Tid ljudbok:

6h

Sidor e-bok:

159

Språk:

Svenska

Utgiven:

2022-01-13

Förlag ljudbok:

Wahlström & Widstrand

ISBN ljudbok:

9789146239666

Förlag e-bok:

Wahlström & Widstrand

ISBN e-bok:

9789146232407

Vad andra tycker

Recensioner av Kupé nr 6 - E-bok, Ljudbok

Fängslande språk. Beskriver skönhet, fulhet och allt där emellan med samma noggrannhet.

Ulrika

Att uppläsaren försöker uttala namn på ryska, uppenbarligen utan att kunna språket drar ner betyget på uppläsningen. Bättre att uttala på svenska då.

Alexandra