Kvantfysiken och livet : våra innersta mekanismer och världarna omkring oss

- Tomas Lindblad, Ingemar Ernberg, Joar Svanvik och mer

Betyg 4
3h 13min
bookCoverFor

Summering av boken

Våra kroppar är uppbyggda av biljoner mikroskopiska celler, och i cellernas innersta värld gäller kvantfysikens lagar. Kvantfysiken beskriver hur fåglarna hittar hem över tusentals kilometer och hur en ödla kan hänga upp och ner i taket. Kvantfysiken förklarar också fotosyntesen som är grunden för allt liv på jorden – den process som ger en maskros kraften att spränga genom asfalten.
I kvantfysikens värld kan en partikel befinna sig på många ställen vid samma tidpunkt. Den kan förflytta sig genom att välja alla vägar mellan två punkter - samtidigt. Och information kan se ut att färdas över stora avstånd utan att det tar någon tid alls.
I den mikroskopiska världen kan det se ut som att naturens lagbundenhet faller samman till osäkerhet och slump bara genom att man tittar på den. Men det är faktiskt inte sant – den följer bara andra lagar: kvantfysikens skenbart paradoxala vägar i atomernas och molekylernas värld.
Kvantfysiken är också nyckeln till att förstå den genetik och biokemi som till slut förklarar hur vår kropp och våra sinnen fungerar och kan påverkas. Kunskapen om kvantfysikens betydelse för medicin och biologi kan göra det möjligt att diagnosticera och behandla sjukdomar på nya sätt, och kanske i framtiden besvara de verkligt svåra frågorna – hur uppstod och utvecklades livet på jorden? Och vad är liv? Kvantfysiken och livet är skriven av forskarna bakom den akademiska sammanslutningen HUBIQ, i samarbete med vetenskapsjournalisten Tomas Lindblad.

Uppläsare:

Format:

Ljudbok

Tid ljudbok:

3h 13min

Språk:

Svenska

Utgiven:

2020-03-19

Förlag ljudbok:

Volante

ISBN ljudbok:

9789179650261

Vad andra tycker

Recensioner av Kvantfysiken och livet : våra innersta mekanismer och världarna omkring oss - Ljudbok

Trodde den skulle vara mer intressant och kunna förklara kvantfysiken på ett enklare sätt. Det var lite för mycket fysiska termer och svåra ord för mig, som gjorde det svårt att hänga med ibland, somnade ifrån stundtals.

Martina

Intressant

Maud

Mycket bra. Intressant och begriplig, vilket uppläsningen bidrog till.

Rebecka

Mycket intressant!

Henri