Lärarinnans sång- Vigdis Hjorth

Betyg 3.4
6h 34min
179 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning

Lotte Bøk är en medelålders kvinna som är tillfreds med sitt liv. Hon trivs med sitt arbete på Konsthögskolan i Oslo och har ofta fått höra att hon är levande och engagerad i sin lärargärning. Det är konstens oerhörda förmåga att få oss att se världen på nya sätt, att ta ställning och agera annorlunda, som Lotte Bøk vill förmedla till sina studenter.

När sistaårsstudenten Tage Bast ber Lotte att medverka i hans konstprojekt tackar hon ja. Han vill undersöka förhållandet mellan liv och undervisning genom att filma några lärare, både i och utanför undervisningssituationen.

När Lotte tvingas in i rollen som den som blir betraktad uppstår snart en ny, främmande blick på hennes liv – men vems blick är det? Mötena med Tage förändrar henne, och genom honom ser hon sig själv utifrån och börjar tycka att hon framstår som uppblåst och deklamatorisk. Vad är det hon har försökt säga i alla år? Vem har hon blivit? Och vad betyder hennes så kallade engagemang?

Lärarinnans sång är ett psykologiskt drama om en kvinna som tvingas till självrannsakan. Hjorth avtäcker med stor precision vad som händer när slöjan dras av och en människa står inför sig själv, utan mask och kanske för första gången utan språk.

Vigdis Hjorth (f. 1959) blev välkänd för en svensk publik med succéromanen Arv och miljö (2018), om en arvstvist i en familj. Lärarinnans sång blir Hjorths tredje utgivning på svenska på kort tid, efter hennes medverkan i ett nordiskt Ibsenprojekt där hon skrev romanen Henrik, fritt utifrån Hedda Gabler.
Författare:
Format:
Ljudbok, E-bok
Tid ljudbok:
6h 34min
Sidor e-bok:
179
Språk:
Svenska
Utgiven:
2020-03-27
Förlag ljudbok:
Natur & Kultur
ISBN ljudbok:
9789127162518
Förlag e-bok:
Natur & Kultur
ISBN e-bok:
9789127162495

© Natur & Kultur (Ljudbok)

Vad andra tycker

Recensioner av Lärarinnans sång - Ljudbok, E-bok

Boken är förträfflig. Inläsningen känns hafsig med felaktiga uttal.

Karin

Fin uppläsning som tyvärr påverkas av uppläsarens okunnighet om ords uttal t ex staden Bergen mm

Marina

Att genom en kameralins få syn på sig själv är ett ovanligt litterärt grepp . För bokens huvudperson blir det en omvälvande händelse. En tid av rannsakning följer. Som läsare förstår man kamerans, bildens tydliga språk. Mot detta har inte språket och orden något försvar. Boken väcker en mängd frågor och passar att läsa i cirkel tillsammans för att bli diskuterad. Barbro

Barbro