Livläkarens besök- Per Olov Enquist

Betyg 4
10h 53min
313 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning

Augustprisvinnare 1999

I sin nya roman, den första sedan succén med Kapten Nemos bibliotek i början av 90-talet, har P O Enquist åter tagit upp en historisk händelse. Handlingen utspelar sig i Danmark på 1760-talet och berättar historien om den sinnessjuke kung Christian, hans unga drottning och den tyske livläkaren Struensee. Denne vann kungens fulla förtroende och hans drottnings hjärta, och han genomförde sedan en rad av den franska revolutionens idéer tjugo år i förväg. Struensee är en i den långa raden av intellektuella som förförts av makten när han en gång fått en möjlighet att gripa den. Äventyret slutade med förskräckelse. Den av Struensee illa behandlade adeln gjorde uppror, fängslade honom och fick honom dömd till döden medelst stegling. P O Enquist har skrivit en episk, mycket bildrik roman, som samtidigt tar upp de för honom så centrala frågorna: hur ska intellektuella förhålla sig till makten; makt och sexualitet. Språket är öppet, lekfullt, fräckt. Den nya boken är en av P O Enquists folkligaste romaner, i läsbarhet närmast jämförbar med Magnetisörens femte vinter.
Författare:
Uppläsare:
Format:
Ljudbok, E-bok
Tid ljudbok:
10h 53min
Sidor e-bok:
313
Språk:
Svenska
Utgiven:
2016-06-13
Förlag ljudbok:
Norstedts
ISBN ljudbok:
9789173135573
Förlag e-bok:
Norstedts
ISBN e-bok:
9789113093277

© Norstedts (Ljudbok)

© Norstedts (E-bok)

Vad andra tycker

Recensioner av Livläkarens besök - Ljudbok, E-bok

Enquists bästa bok. Läser om den vart femte år eller så. Inte bara en gripande berättelse utan även en mycket vacker och elegant litterär tolkning av dessa tragiska livsöden. Denhär boken lever inom mig.

Leonora

Mycket bra

En klassiker jag läste först nu. Det gäller kung Christian den 7:e, en sinnessjuk och oftast fullkomligt infantil dansk regent som levde på 1700-talet. Detta var under en period när upplysningens idéer började spridas i Europa, och under en kort tid leddes Danmark i praktiken av en för den tiden mycket radikal och närmast liberal reformator, kungens livläkare. Det här är berättelsen om hur det gick till. PO skrev bättre än nästan alla och den här boken är inget undantag. Språket är rappt och vackert och mycket rikt. Han hade ett slags gudalik förmåga att detaljrikt dokumentera, analysera och dikta på en och samma gång. Vi förstår, vi håller med, vi berörs. Den här typen av prosa är idag unik och är värd att läsa i sig. Formuleringarna tränger sig ut, och in i huvudet. Läs den om du är intresserad av språk, makt och historia.

Benjamin