Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle: 10 år efter Utøya- Ali Esbati

Betyg 4.2
11h 21min
303 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning

Den 22 juli 2011 var Ali Esbati på Utøya för att hålla en föreläsning på AUFs sommarläger. Han blev en av dem som överlevde Anders Behring Breiviks terrorattack. Boken berättar i detalj de dramatiska händelser som visade sig bli den blodigaste terroristattacken i nordisk historia sedan andra världskriget. Terrorattacken var en avsiktlig politisk handling, grundad i en högerextrem ideologi som existerade före attacken och som också lever vidare efter det att gärningsmannen fängslats. Den är i sig ett uttryck för en större rörelse som påverkar hela det politiska landskapet i västvärlden.
Boken är en politisk berättelse med personlig ton. Den berör förändringarna i debattklimatet, tendenser till avhumanisering i frågor om invandring och integration, och reflekterar över den sociala betydelsen av dessa. Genom att väva samman händelserna på Utøya med Alis personliga berättelse är boken ett bidrag både till att komma ihåg och att kollektivt bearbeta tragedin den 22 juli.

Författare:

Uppläsare:

Format:

Ljudbok, E-bok

Tid ljudbok:

11h 21min

Sidor e-bok:

303

Språk:

Svenska

Utgiven:

2021-07-22

Förlag ljudbok:

Leopard förlag

ISBN ljudbok:

9789189145511

Förlag e-bok:

Leopard förlag

ISBN e-bok:

9789189145566

Vad andra tycker

Recensioner av Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle: 10 år efter Utøya - Ljudbok, E-bok

En oerhört viktig bok. Ali blandar skickligt beskrivningen av Breiviks vidriga terrordåd med att beskriva strukturell rasism på många olika nivåer i samhället.

Karin

Djupt imponerande. Djupt berörande. Djupt upprörande. Skrämmande dagsaktuell. Uppläsningen tyvärr rätt störande pga klipp och klistra. Men ingen skugga på Figge för teknikstrulet.

Susanna

Fantastisk bok, alla borde ta del av den, särskilt inför valet.

Annika