Mannen som slutade ljuga

- Dan Josefsson

Betyg 4.3
17h 24min
538 Sidor
bookCoverFor

Summering av boken

Sture Bergwall, alias Thomas Quick, erkände 39 mord och dömdes för åtta av dem innan han år 2002 avbröt sin terapi och slutade samarbeta med polisen.

Sedan domarna avslöjats som århundradets rättsskandal har de juridiska misstagen rättats till i en världsunik resningsprocess. I dag vet vi att sex olika tingsrätter blev förda bakom ljuset. Men en större fråga är obesvarad: Varför blev tingsrätterna lurade?

Runt Sture Bergwall fanns en sammansvetsad grupp bestående av en åklagare, en förhörsledare,
en psykolog, en advokat och en minnesforskare från Stockholms universitet. Vad drev dem att i åratal turnera runt med en drogad, fabulerande människa i förvissning om att han var en seriemördare? Hur kunde deras tro vara så stark att några till och med ljög i rätten för att få Sture Bergwall fälld?

Svaret är mer konkret än man kan tro. Gruppens övertygelse kom från ett mottagningsrum på Norrtullsgatan i Stockholm. Där arbetade en kvinna i 80-årsåldern som var psykoanalytiker.
Sture Bergwall var hennes patient. Terapeuterna på kliniken i Säter där han vårdades var bara den gamla damens redskap, och hennes analyser styrde polisens tänkande. Utan den gamla damen hade seriemördaren Thomas Quick aldrig skapats.

Mannen som slutade ljuga är resultatet av ett grävjobb som Dan Josefsson inledde efter journalisten Hannes Råstams bortgång i januari 2012. Med hjälp av wallraffande och en omfattande research avslöjar han den häpnadsväckande historien om kvinnan som skapade den falska seriemördaren Thomas Quick – och om gruppen som följde henne.

Mannen som slutade ljuga är spännande som en thriller, klargörande som en sanningskommission,
och långt mer skakande än någon fiktiv berättelse kan bli.

Författare:

Uppläsare:

Format:

Ljudbok, E-bok

Tid ljudbok:

17h 24min

Sidor e-bok:

538

Språk:

Svenska

Utgiven:

2013-10-21

Förlag ljudbok:

Word Audio Publishing

ISBN ljudbok:

9789175232126

Förlag e-bok:

Lind & Co

ISBN e-bok:

9789174612417

© Word Audio Publishing (Ljudbok)

© Lind & Co (E-bok)

Vad andra tycker

Recensioner av Mannen som slutade ljuga - Ljudbok, E-bok

Dålig

Lillemor

Kan bara bli förbluffad över hur märkligt människor i grupp tycks agera. Detaljrik och lärorik men framförallt mer skrämmande än en osannolik seriemördare

Anna

👍

Anna

Mycket intressant, stort bakgrundsarbete och väl skrivet. Rekommenderar varmt.

Ani