Människor på en ö

Människor på en ö

Beskrivning av boken

Tiden är mitten av 1300-talet, en tid då Hansan och den katolska kyrkan – två storheter som man i dag skulle kalla multinationella sökte betvinga den demokratiska bonderepubliken Gotland, sökte rasera dess gamla lagliga och ekonomiska uppbyggnad. Det är också den tid då digerdöden kom.

Människorna i romanen är många, men två står i den spännande handlingens förgrund: Orleif och Michael. De var vänner som pojkar, men de skildes åt och då de åter möttes var en konflikt mellan dem oundviklig. Ty Orleif blev sjöfarare, Gutnaltingets utsände och till slut landsdomare. Hett blod sjöd i honom, till kvinnor hade han lust, och häftigt engagerade han sig för de fria gutniska böndernas rätt. Michael blev präst och en nitisk sådan, som obönhörligt höll på den kanoniska rätten och kyrkans privilegier.

Denna händelsemättade och färgrika historiska roman är högst aktuell. Den kamp som människorna på det medeltida Gotland utkämpade, har människor att kämpa än i dag. Vi möter Orleif och Michael i många gestalter även nu.

E-bok

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Människor på en ö