Matchfixarna: hotet mot nationalsporten

Matchfixarna: hotet mot nationalsporten

Beskrivning av boken

De två journalisterna Jens Littorin och Magnus Svenungsson har följt med in i tystnadskulturen bakom matcharenorna och fått kunskap om uppgjorda matcher och brottslig verksamhet som underminerar inte bara Sveriges nationalsport – fotbollen – utan även annan idrott.

I Matchfixarna berättar de om att dömda brottslingar finns runt om i Europa, att matchfixare ofta är samma personer som ägnar sig åt penningtvätt och narkotikabrott. Och inte sällan är de själva spelmissbrukare.

Förutom Svenska spel använder sig den organiserade brottsligheten av utländska spelbolag, många med säte i Asien. På en vanlig match i fotbollens andraserie Superettan spelas det för 35 miljoner, hos asiatiska spelbolag spelas det för 24 av dessa miljoner.

I Matchfixarna kommer vi nära "Alexander" som är ett offer, den dömde storspelaren "Dolovic" och "Domare C" som gång på gång på planen ser det ingen annan ser. Straffsparkar och röda kort ger miljonvinster hos spelbolagen. Dessutom raderar åklagare bevis. Och politiker försöker med kompromisser och ny lagstiftning städa i detta brottsliga och många gånger okända spelträsk.

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Matchfixarna: hotet mot nationalsporten