Nora

Nora

Beskrivning av boken

Nora har alltid blivit behandlad som ett barn. Först av fadern, sedan av maken. Men parallellt med känslan av understimulans och särbehandling, har hon genom kvinnor i sin närhet utmanats såväl intellektuellt som sexuellt och på så sätt levt en form av dubbelliv. Hon känner dock stark kärlek för sin man. Så till sin grad att hon till och med förfalskar sin fars underskrift för att kunna ta ett lån som kan bekosta hennes mans sjukvårdsresa till Italien. Men när Nora och hennes man väl kommer dit och i takt med att han tillfrisknar, inser hon att ju mer kraft maken får, desto mer tömd blir hon själv.

"Nora" av Merete Pryds Helle är en av tre romaner i ett unikt samarbete mellan tre nordiska förlag. Tre av Skandinaviens främsta författare har alla, med utgångspunkt i varsin gestalt ur Henrik Ibsens samtidsdramer, specialskrivit varsin roman. Merete Pryds Helle har skrivit om Nora Helmer från "Ett dockhem".

Merete Pryds Helle (1965-) är en av Danmarks mest framstående romanförfattare. Hon debuterade 1990 med novellsamlingen Imod en anden ro och har sedan dess varit produktiv som författare inom de flesta litterära genrer. Hon har skrivit barnböcker, ungdomsromaner, radiospel, dataspel, dikter, uppsatser, brottsromaner samt SMS och iPad-romaner. 2016 tilldelades hon såväl Politikens Litteraturpris som De gyldne laurbær för sin roman Folkets skönhet.

Vad andra tycker

Recensioner av Nora