Om bara

Om bara

Beskrivning av boken

”En stor, tragisk kärleksroman som träffar läsaren som ett snabbtåg. ”Dagbladet

Dramatikern och småbarnsmamman Ida Heier har mött sitt livs kärlek. Hon har förstått att något ska hända: man kan veta att man kan älska långt innan man möter den man ska älska, tänker hon. Föremålet för hennes passion är den tio år äldre professorn Arnold Busk, också han gift med barn. Han är otillgänglig, men Idas längtan efter honom blir bara starkare.

Efter flera års plågad väntan kommer äntligen den dag då han ger upp sitt gamla liv för henne. Hon har redan skilt sig. Nu ska de få varandra. Eller?

Idas och Arnolds dans kring varandra är turbulent och gränslös och den blir allt mörkare. Vad är det för besatthet som driver Ida Heier – och när slår en sådan kärlek över i galenskap?

Hjorths roman från 2001 anses av många vara hennes bästa och har blivit en modern klassiker. 2006 utsåg Dagbladets läsare Om bara till en av de viktigaste norska romanerna de senaste 25 åren.

Vigdis Hjorth är en av Norges främsta författare. På svenska finns romanerna Arv och miljö, Henrik, Lärarinnans sång och Är mor död? Om bara översätts för första gången till svenska. Samtidigt återutger vi den tidigare utgivna kärleksromanen Byta däck som ljudbok och e-bok.

”Om bara är skriven med [Hjorths] hjärteblod och är troligen hennes bästa.”
Verdens Gang

”Vigdis Hjorths beska och brutala svartsjukedrama är en av de viktigaste romanerna i de senaste decenniernas norska samtidslitteratur, en riktigt obehaglig nyklassiker.”
Weekendavisen

LjudbokE-bok

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Om bara