Om bara- Vigdis Hjorth

Betyg 3.6
9h 20min
341 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning

”En stor, tragisk kärleksroman som träffar läsaren som ett snabbtåg. ”Dagbladet

Dramatikern och småbarnsmamman Ida Heier har mött sitt livs kärlek. Hon har förstått att något ska hända: man kan veta att man kan älska långt innan man möter den man ska älska, tänker hon. Föremålet för hennes passion är den tio år äldre professorn Arnold Busk, också han gift med barn. Han är otillgänglig, men Idas längtan efter honom blir bara starkare.

Efter flera års plågad väntan kommer äntligen den dag då han ger upp sitt gamla liv för henne. Hon har redan skilt sig. Nu ska de få varandra. Eller?

Idas och Arnolds dans kring varandra är turbulent och gränslös och den blir allt mörkare. Vad är det för besatthet som driver Ida Heier – och när slår en sådan kärlek över i galenskap?

Hjorths roman från 2001 anses av många vara hennes bästa och har blivit en modern klassiker. 2006 utsåg Dagbladets läsare Om bara till en av de viktigaste norska romanerna de senaste 25 åren.

Vigdis Hjorth är en av Norges främsta författare. På svenska finns romanerna Arv och miljö, Henrik, Lärarinnans sång och Är mor död? Om bara översätts för första gången till svenska. Samtidigt återutger vi den tidigare utgivna kärleksromanen Byta däck som ljudbok och e-bok.

”Om bara är skriven med [Hjorths] hjärteblod och är troligen hennes bästa.”
Verdens Gang

”Vigdis Hjorths beska och brutala svartsjukedrama är en av de viktigaste romanerna i de senaste decenniernas norska samtidslitteratur, en riktigt obehaglig nyklassiker.”
Weekendavisen
Författare:
Uppläsare:
Översättare:
Jens Hjälte
Format:
E-bok, Ljudbok
Tid ljudbok:
9h 20min
Sidor e-bok:
341
Kategorier:
Språk:
Svenska
Utgiven:
2022-10-21
Förlag ljudbok:
Natur & Kultur
ISBN ljudbok:
9789127176683
Förlag e-bok:
Natur & Kultur
ISBN e-bok:
9789127176676

Vad andra tycker

Recensioner av Om bara - E-bok, Ljudbok

Välskriven och intressant men smärtsamt svart.

Monica

Den är ju såklart välskriven. Men så tråkig! Uttjatat tema, förutsägbart.

Anna-britta

Tjatig text, tappar nerven. För få kontraster för att få speglingen riktigt intressant. Har läst bättre böcker av Vigdis Hjort. Bra gjort av upplässren att hålla en glöd för texten uppe.

Maria

Smärta och svärta i spiral nedåt, mycket läsvärt

Anders

En tung o tragisk berättelse som jag inte orkade läsa klart.

Annelie

En tragisk kärlekshistoria. Fantastiskt bra .

Anneli

mycket fint berättat om åtrå och besatthet

Mats

Ännu en riktigt må-dåligt-bok från den fantastiska Vigdis Hjorth. Ingen kan skriva fram en historia som känns på riktigt som hon men man mår dåligt under tiden. Men vem har sagt att bra litteratur ska få en att må bra?

Hedvig