Omständigheter

- Annie Ernaux

Betyg 4.1
2h 21min
65 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning

2022 års Nobelpristagare i litteratur!

1963, när Annie Ernaux är 23 år och utan stadig förbindelse, inser hon att hon är gravid. Hon fylls av skam eftersom hon förstår att hennes graviditet kommer att brännmärka hennes familj och försvåra hennes egna studiemöjligheter. Hon beslutar sig för att ta bort barnet. Den här berättelsen om ett trauma som författaren aldrig kunnat komma över är skriven fyrtio år senare. I Frankrike var abort förbjudet vid den här tidpunkten och hon försöker på egen hand och förgäves att utföra aborten med hjälp av en sticknål. I sin desperation hittar hon en illegal abortutförare och hamnar till slut på akuten där hon är nära att dö. I Omständigheter utforskar Ernaux sina minnen och dagböcker från den tiden och skriver fram en glasklar och osentimental bild av vad som hände och på sätt och vis får omständigheten en mening. Trots att händelsen som boken kretsar kring är placerad nästan 60 år bakåt i tiden känns dess tema dessvärre mer aktuellt än på länge när fler länder skriver om och stramar åt sin abortlagstiftning.

Omständigheter gavs ut i Frankrike 2000. Filmatiseringen av boken vann Guldlejonet i Venedig 2021 och filmen distribueras i Sverige våren 2022.

Författare:

Uppläsare:

Översättare:

Maria Björkman

Format:

E-bok, Ljudbok

Tid ljudbok:

2h 21min

Sidor e-bok:

65

Kategorier:

Språk:

Svenska

Utgiven:

2023-01-26

Förlag ljudbok:

Norstedts

ISBN ljudbok:

9789113129747

Förlag e-bok:

Norstedts

ISBN e-bok:

9789113122410

Vad andra tycker

Recensioner av Omständigheter - E-bok, Ljudbok

Intressant, utlämnande och fantastisk uppläsare.

Ulla

Mycket bra!

Anders

Måste nog ge den en fyra på grund av sitt språk, även om jag håller Åren av samma författare som mer berörande, trots detta känsliga ämne. Femstjärnig uppläsning som fungerar bra i dubbel hastighet.

Hannes

Självupplevd beskrivning- ingående- men hade väntat mig mera av en nobelpristagare…

Lena