Polis på Svalbard

Polis på Svalbard

Beskrivning av boken

"Svalbardstraktatet av den 9 februari 1920 tillerkänner Norge full och oinskränkt överhöghet över Svalbard. Traktatet är undertecknat av 40 länder. Dessförinnan var Svalbard ett ingenmansland. En rad nationer hade i hundratals år bedrivit fångstverksamhet på och runt ögruppen. Gamla isländska källor berättar om ett land – Svalbard – som upptäcktes 1194"

På Svalbard är det dag fyra månader om året, och natt ytterligare fyra månader. Det är sparsamt med nederbörd, men ofta dimma över de nordatlantiska öarna. Isbjörnar och polarrävar strövar fritt över ölandskapet. Det bor färre än 3000 personer på ön, de flesta sysselsatta genom forskning, eller kolbrytning.

Den polis som har ansvar för lag och lydnad på ön kallas sysselmannen, och denne är den norska regeringens högste representant på Svalbard. Här berättas om sysselmannamyndigheten, och dess anställda, som sköter det mesta i form av polisväsende och räddningstjänst i detta enorma arktiska landskap.

I Nordisk kriminalkrönika berättar poliser själva om sina mest uppmärksammade, omskakande, och svåra fall.

Nordisk Kriminalkrönika är ett historiskt verk. Berättelserna och samlingarna är uttryck för den samtid som de skrevs i, och kan i enstaka fall ha föråldrat eller kontroversiellt innehåll. Eventuellt stötande material är inte uttryck för förlagets hållning.

E-bok

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Polis på Svalbard