Sammetsdiktaturen

- Anna-Lena Laurén

Betyg 4.4
6h 2min
158 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning

Termen som skapades redan i det sena 1800-talets turbulenta Ryssland beskriver sig själv: En sammetsdiktatur är något hårt invävt i nåt mjukt.

Det mjuka i Ryssland är till exempel rätten att uttrycka en åsikt, rätten att gå till valurnan. Att åsikten sällan ges någon betydelse, eller att kandidaten redan är vald är något de flesta ryssar finner sig i. Men inte alla.

Anna-Lena Laurén berättar om människor som protesterar mot hur landsbygden godtyckligt gjorts till storstädernas skräpkorg eftersom det är förmånligare att dumpa avfall i naturen än att sortera, och i Ryssland är snabba cash ännu snabbare än i väst. Någon har förlorat sin åkermark till storbolagen, och har mage att protestera. Någon forskar i massgravar och arresteras. Någon får sina nätsidor stängda av Kreml men bygger upp dem på nytt. Oppositionspolitiker trakasseras, fängslas, dödas. Det är farligt att motsätta sig makten - som antagit formen av en aldrig åldrande president med bar överkropp - men ändå fortsätter demonstrationerna. Demokrati är inte ett för Ryssland naturvidrigt system, men missförstånden kring vad demokrati går ut på är många.

Förändringen är igång. Det är den hoppfulla tesen i Anna-Lena Lauréns nya bok som är ett slags fortsättning på hennes debut De är inte riktigt kloka de där ryssarna - men mörkare och mer samhällsinriktad. De är fortfarande inte riktigt kloka, men de är inte heller dumma - klockan tickar långsamt, men den tickar.

Författare:

Uppläsare:

Format:

E-bok, Ljudbok

Tid ljudbok:

6h 2min

Sidor e-bok:

158

Språk:

Svenska

Utgiven:

2021-02-28

Förlag ljudbok:

Förlaget M

ISBN ljudbok:

9789523334069

Förlag e-bok:

Förlaget M

ISBN e-bok:

9789523333857

Vad andra tycker

Recensioner av Sammetsdiktaturen - E-bok, Ljudbok

Mycket intressant läsning. Och upplysande bra.

Mona

Lysande! Som en förklarande haveriutredning av den ryska förtryckarstaten. Egen reflektion: Det ser inte just ut framöver. Heller.

Daniel

Mycket intressant och tidvis rolig bok. Den hjälper en att förstå Ryssland på ett helt annat sätt än det vanliga historiska viset "denna ledaren sa år...". Det känns som att man lär sig saker man bara kunnat om man själv rest dit.

Axel

Mycket intressant bok. alla borde läsa den

Ove