Sånger vid avgrunden - en berättelse om beroende

Sånger vid avgrunden - en berättelse om beroende

Beskrivning av boken

"Jag drack min liter vin på stående fot direkt utanför Systembolagets automatiska dörrar. Det tog inte många minuter innan jag kände hur den mjuka värmen kom att slå ut i kroppen och driva fram genom blodomloppet. Jag hade parkerat bilen på motsatta sidan av bolaget och halvsprang fram till förardörren som jag öppnade med en helt fast och stark hand. Nu var det dags för nästa anhalt. Jag avverkade samtliga systembolag som fanns i Malmö."

Kristian går plötsligt från att vara en nykter, framgångsrik författare till att åter bli narkoman på heltid. Vad var det som hände? När passerade han egentligen gränsen? I ett liv av instabilitet och misär kretsar allt kring kön till härbärget Nattvilan. Platsen där man får en säng för natten, om man har tur. Där korridorerna stinker av urin och rengöringsmedel – och av brunt heroin. Utanför Nattvilans väggar är missbrukarnas Malmö en mörk plats. Överdoserna avlöser varandra och människorna är skuggvarelser med tickande dödsklockor. Finns det någon väg tillbaka för den som en gång trampat fel?

Kristian Lundberg (f. 1966) är en av sin generations mest framträdande författare. Som född och uppvuxen i Malmö blev han på 80-talet medlem i den beryktande Malmöligan och har sedan dess varit en betydande del av svensk litteratur. Till hans mest kända verk hör Yarden (2009), som filmatiserades 2016.

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Sånger vid avgrunden - en berättelse om beroende