Sapiens

En kort historik över mänskligheten

Betyg 4.4
20h 22min
474 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning av boken

"Den är lysande. Troligtvis den bästa boken om mänsklighetens historia - och då jag har läst väldigt många."

Henning Mankell

Sapiens är en storslagen berättelse om människans ursprung, nutid och framtid. Historikern Yuval Noah Harari tar oss med från Homo sapiens första steg på jorden, då vi var ett däggdjur bland alla andra, till idag när vi står som världens obestridda härskare - med makt att både skapa och utplåna liv.

För cirka 70 000 år sedan var jorden befolkad av minst sex olika mänskliga arter. Ingen av dem hade någon större inverkan på den globala ekologin. Idag har bara en art överlevt - Homo sapiens. Hur blev det så? En del av hemligheten bakom framgångarna är att vi är det enda djur som kan prata om saker som existerar enbart i vår egen fantasi, såsom gudar, nationer, pengar och mänskliga rättigheter. Om detta och mycket mer handlar denna internationella bästsäljare som ger nytt bränsle åt diskussionen om vårt gemensamma förflutna och planetens framtid.

Professor Yuval Noah Harari (född 1976) är verksam vid Hebreiska universitetet i Jerusalem och slutförde sin doktorsavhandling vid University of Oxford. Hans specialområde är världens historia och makrohistoriska processer. Harari har publicerat ett flertal böcker och artiklar och hans filmade föreläsningar om världens historia har blivit en stor succé på Youtube.

"En hisnande spaningstur genom mänsklighetens historia ... Sapiens är full av aha-upplevelser och bygger på breda insikter i naturvetenskap, antropologi och samhällsvetenskap."

Lars Linder, DN

"Det är en väldigt underhållande, tankeväckande och välskriven bok. Harari rör sig flytande och självsäkert över hela det akademiska fältet. Biologi möter antropologi som möter arkeologi och filosofi och teologi och historia. Han har humor, vilket gör honom i sammanhanget ganska originell, och han har också en känsla för dramatik."

Patrik Svensson, Sydsvenskan

"Djärv och fängslande."

Isabelle Ståhl, Svenska Dagbladet

"Provocerande, filosofiskt avancerat, stundtals mycket intressant, men ibland rent fjantigt ... underhållande men ibland häpnadsväckande stolliga historik över mänskligheten."

Björn Gunnarsson, GP

"Jag är så upphetsad över att Yuval Noah Hararis Sapiens nu kommer på svenska. Hans maffiga - och utmanande - bok om människan är så innehållsrik att den är hopplös att sammanfatta: "En makrohistorisk exposé över homo sapiens utveckling", försökte jag häromkvällen, varpå sällskapet omedelbart föll i djup REM-sömn. Därför ett par nedslag: Homo Sapiens är en mördarmaskin. Mänskliga rättigheter är en fantasi. Ja, kanske handlar Sapiens framför allt om just fantasin, den föreställningsförmåga som gjort oss till världens härskare. Sagan om människan är intimt förbunden med fiktion."

Bibliotekarien Jenny Lindh i DN rekommenderar

"Högsta betyg MMMMM, oumbärlig.

Årets bästa? Hur blev människan människa? Hur kan en ynklig tvåfotning utan klor och huggtänder dominera alla andra djur och människoarter? Briljante forskaren Yuval Noah Harari skriver Sapiens historia och finner, vackert nog, att vår vinnande egenskap stavas fantasi. Konsten att föreställa sig det osynliga har skapat religioner, pengar, imperier och vårt herravälde. Men vem betalar priset? Vårens, kanske årets fackbok gnistrar av lärdom och perfekt för diskussionskvällarna."

Jenny Lindh i M-magasin

"Jag önskar att skolböckerna hade haft samma entusiasm, självförtroende och vigör som Yuval Noah Harari har när de berättar om mänsklighetens utveckling."

Kristian Ekenberg, Örnköldsviks Allehanda

"Sapiens: En kort historik över mänskligheten är en spännande och skrämmande bok."

Bo Gustavsson, UNT

"Hans övergripande och välformulerade exposé är som gjord för underhållning."

Åsa Maria Hellman, Borås Tidning

"Harari kombinerar forskningsrön från många olika områden till ett verkligt ambitiöst, men också mycket imponerande verk Hararis historik är minst sagt häpnadsväckande. Infallsvinklarnas mångfald gör att verket levererar nytt, ruskigt fascinerande tankegods på rullande band Allt detta framför Harari med en tydlig, smidig och pedagogisk text här finns varken något luddigt tänkt eller sagt. Den svenska översättningen kan man dessutom inte kalla annat än lyckad."

Sebastian Köhler, Affärsmagasinet Forum

"Boken styrka är storskaligheten; författarens fascinerande framfart genom historien kan göra läsaren fartblind, men erbjuder samtidigt ett helikopterperspektiv över de långa utvecklingslinjerna och många jämförelser av världshistoriens olika kulturer som ger perspektiv på vårt samhälle."

Gustav Holmberg, BTJ

"Djärv, mångfacetterad och provokativ utmanar Sapiens allt vi trodde att vi visste om att vara människa: våra tankar, våra handlingar, vår styrka och vår framtid."

The Independent

"Harari kan skriva. verkligen, verkligen skriva med intelligens, klarhet, elegans, och en underbar känsla för metaforer."

The Times

"Den här fascinerande boken kan inte sammanfattas; du måste helt enkelt läsa den."

Financial Times

Författare:

Uppläsare:

Översättare:

Joachim Retzlaff

Format:

E-bok
Ljudbok

Tid ljudbok:

20h 22min

Sidor e-bok:

474

Kategorier:

Språk:

Svenska

Utgiven:

2017-06-10

Förlag ljudbok:

Natur & Kultur

ISBN ljudbok:

9789127154339

Förlag e-bok:

Natur & Kultur

ISBN e-bok:

9789127140400

Vad andra tycker

Recensioner av Sapiens

Otroligt bra bok!

Simon

Intressant bok

Anna

Intressant och lärorik

Mirtha

Mycket nytt har kommit fram sedan 2017 angående människans utveckling. I det ljuset så är boken trots allt ganska underhållande med sina fel och brister.

Robu