Sektbarn

- Charlotte Essén

Betyg 4.1
12h 14min
bookCoverFor

Summering av boken

Vad händer med barnen i slutna grupper? Frågan är viktig och i allra högsta grad berättigad. När fundamentalistiska eller extrema grupper isolerar sig och stänger ute samhället finns plötsligt ingen insyn i barnens vardag och uppfostran. Ofta lever de under skräckliknande levnadsvillkor, blir utsatta för våld och hårda uppfostringsmetoder, samt förvägras många av Barnkonventionens grundläggande rättigheter.

Här får vi träffa vuxna och barn som levt i fem olika sekter: Jehovas Vittnen, Knutby Filadelfia, Familjen, Finlands förebedjare och Hare Krishna. I djupintervjuer berättar de själva om sina upplevelser, och det starka förtryck och förnedring som präglat hela deras barndom. Det handlar om aga, psykiska och fysiska övergrepp, ibland sexuella övergrepp och alltid hotet om helvetet. Men också om bristande utbildning och utnyttjande i religionens namn. Den gemensamma nämnaren är stor rädsla och ledarnas oinskränkta makt.

Charlotte Esséns "Sektbarn" gavs ut för första gången år 2008, och då med ett omfattande faktainnehåll. Boken har sedan dess reviderats, och i den här senaste utgåvan är fokus helt och hållet på intervjupersonerna. Flera av dem berättar också om hur deras liv ser ut idag, dessutom har flera nya gripande intervjuer också inkluderats.

"Det Essén beskriver är toppen på ett isberg. Ingenting tyder på att den hänsynslösa hjärntvätten av barn är på väg att minska. Tvärtom." – EXPRESSEN

"Det är skakande läsning, och har tyvärr ingenting med fiktion att göra." – DAMERNAS VÄRLD

Charlotte Essén, född 1957, är en svensk författare och frilansjournalist från Stockholm. Som mångårig skribent, bland annat i Dagens Nyheter, har hon främst inriktat sig på medicin- och samhällsfrågor. Hon har utbildat sig inom medicinjournalistik vid Karolinska Institutet.

Författare:

Format:

Ljudbok

Tid ljudbok:

12h 14min

Språk:

Svenska

Utgiven:

2021-07-15

Förlag ljudbok:

Saga Egmont

ISBN ljudbok:

9788726765120

Vad andra tycker

Recensioner av Sektbarn - Ljudbok

Bästa beskrivning

Hampus

🙏🙏

Signe

Intressant och viktig bok.

Carina

Intressant insyn i sektlivet

ulrika