Sommaren med Monika : roman

Sommaren med Monika : roman

Beskrivning av boken

Sommaren med Monika är den klassiska osminkade skildringen av svensk storstadsungdom, dess arbets- och anpassningsproblem, dess nöjesliv, dess frigjorda erotiska beteende, dess sätt att vara i livets alla skiften. Filmatiseringen av boken från 1953 i regi av Ingmar Bergman, med Lars Ekborg och Harriet Andersson i huvudrollerna blev oerhört uppmärksammad och är idag lika klassisk som romanen.

Det är berättelsen om Harry och Monika, som tror sig fly från samhället, men vars ”flykt” ryms inom en sommar. En sommar som blir en kärlekens höga visa i den hängivet tecknade stockholmska skärgården. Författaren berättar om de ungas kärleksmättade liv inträngande realistiskt, men samtidigt med finess och medkänsla. Varm medkänsla och psykologisk skarpblick utmärker också hans snabbskisser av bifigurer, som tillsammans bildar ett brokigt och engagerande galleri.

Per Anders Fogelström (1917-1998) var södergrabb och han kunde både sin miljö och sina individer, Söders backar och gränder, ölschappens, danshakens och de mörka bakgårdslägenheternas människor.

E-bok

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Sommaren med Monika : roman