Sonja Åkesson
  
Dela boken    
Poeten Sonja Åkesson (1926–77) är mest känd som ironisk folkhemskritiker och författare till den feministiska dikten ”Vara vit mans slav”. Åkesson var otroligt produktiv: hon debuterade med diktsamlingen Situationer 1957 och hann under de tjugo år som följde publicera nitton diktsamlingar. Dessutom skrev eller medverkade hon också i ett tjugotal pjäsmanus, skrev dagstidningskritik, gav skrivarkurser och gjorde bildcollage.
Amelie Björck skildrar nyfiket Sonja Åkessons mångsidiga och genreöverskridande författarskap. Fram tonar bilden av en språkligt djärv poet med starkt utvecklad medkänsla och mycket att ge den nutida läsaren.
"Det är ingen risk att Åkesson blir förenklad i Amelie Björcks bok. Hon får behålla både dubbelhet och integritet, medkänsla och magi. Och vår nyfikenhet är klarvaken nu. Amelie Björcks bok är ett utmärkt avstamp för vidare utflykter i Sonja Åkessons poesi."
GP
"Amelie Björck kan verkligen skriva, med en sorts ständigt framåtlutad energi i framställningen och med en ungdomlig entusiasm som smittar av sig …"
SvD
"En medryckande djupdykning i Sonja Åkessons dikter."
DN
"Läs, kvinnor, läs!"
M-Magazine
Visa mer