Stål

- Silvia Avallone

Betyg 3.9
10h 7min
328 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning

De bästa vännerna Anna och Francesca växer upp i ett nedslitet bostadskomplex i den toskanska kuststaden Piombino. I horisonten skymtar Elba, men på Via Stalingrado är det kring stålverket livet rör sig. Flickorna är tretton år, på väg att ta steget in i vuxenvärlden och är heta föremål för männens och pojkarnas blickar. De är prinsessor i ett fallfärdigt kungadöme och drömmer om ett liv tillsammans långt borta från föräldrarna och stålverket. Anna har stora planer för sitt liv, hon ska läsa vidare och bli domare eller politiker. Francesca drömmer om att bli velina, att jobba på tv eller bli modell.

Stål är en gripande skildring av två unga flickors vänskap och hur de tillsammans möter omgivningens krav och förväntningar. Samtidigt ger romanen en storslagen nutidsbild av livet på Italiens baksida.

Översättning: Johanna Hedenberg.

"Det är en sensationellt bra debut; helgjuten med sitt mogna språk (oklanderligt översatt), dramaturgiska komposition och personporträtt. Allt tyder på att Silvia Avallone, född 1984 och bosatt i Bologna, har ett stort författarskap i vardande. Det är en ynnest att få vara med från början."
Åsa Linderborg, Aftonbladet

"Denna imponerande debut kom ut i Italien 2010, skriven av en då 26-årig Avallone, och nominerades till litteraturpriset Primo Strega. Stål är så rakt skriven att man kan sätta den i händerna på en läsande tonåring ... Det är en mörk, förtvivlad och vacker berättelse. Jag kommer att minnas Silvia Avallones Stål"
Åsa Beckman, Dagens Nyheter

"Avallones debut är i alla avseenden en lysande roman, en av det slag man bär med sig länge, kanske för alltid. På en ledig och pregnant prosa, helt befriad från språkliga excesser, beskriver hon vänskapen mellan två 13-åriga flickor, balanserande på gränsen till att vara unga kvinnor med allt vad det innebär."
Sabina Ögren, Borås tidning

"Stål" är livskraftig samtidskritik, utvecklingsroman och kärleksförklaring i ett, där hettan från solen och stålverket strömmar från sidorna, i en perfekt avvägd blandning av det sorgsna och det hoppfulla."
Paulina Helgesson, SvD

"Kärleken i porträttet av de två flickorna och deras djupa, med sexuella dimensioner laddade vänskap, är djupt medkännande och hoppfullt. Och framför allt: Silvia Avallones fantastiska stålbad till debut, skriven på ett kreativt och lätt magiskt språk, vill förändring"
Upsala Nya Tidning

"Författarinnan skapar en magisk roman om vänskap och tonårsliv trots allt ... tjejerna är livsbejakande, uppkäftiga och vet vad de vill med livet. Det är naturalistiskt och frodigt med en ångande sexlust i botten."
Expressen

"Med skarp iakttagelseförmåga tar författaren med sin läsare till ett Italien vi sällan ser, bortom Berlusconi, Prada och Michelangelo. Att läsa Stål är som att njuta av en fin rollbesättning som genomförts inför en riktigt bra film. Med spänning följer jag varje noggrant tecknat personporträtt, suckar tungt inför människornas tillkortakommanden och dväljs i samma känslor av leda inför en redan utstakad livscykel."
Catrin Villaume Fägerstrand, Norrköpings tidningar

"Skarp iakttagare av sig själv och sin tid."
Barometern

"Inspirerad av Gomorra beskriver Silvia Avallone arbetarklassen i ett Italien splittrat av Berlusconi."
Livres hebdo

Författare:

Uppläsare:

Översättare:

Johanna Hedenberg

Format:

E-bok, Ljudbok

Tid ljudbok:

10h 7min

Sidor e-bok:

328

Språk:

Svenska

Utgiven:

2015-09-24

Förlag ljudbok:

Natur & Kultur

ISBN ljudbok:

9789127147379

Förlag e-bok:

Natur & Kultur

ISBN e-bok:

9789127133235

Vad andra tycker

Recensioner av Stål - E-bok, Ljudbok

Fantastiskt bok om fattigdom och en tillvaro utan utväg. Där den enda valutan är skönhet och sexighet. Men ändå…. Vänskap som lyfter tillvaron.

Catrin

Stark skildring av två unga flickors vänskap och deras familjer i arbetarklassens Italien. Fantastiskt uppläsare som gör läsaren uppslukade i handlingen, jag sträcklyssnade de sista kapitlen

Lisa

Fantastisk bok om vänskap, misär och längtan.

Emelie

En av de mina favoriter

Stark och mycket välskriven historia som är mycket värd att lyssna på. Just lyssnat efter att jag läste den när den kom ut. Lika fängslad igen!

Birgitta