Stridens skönhet och sorg 1916

Stridens skönhet och sorg 1916

Beskrivning av boken

”Som den lysande stilist och kunnige historiker han är levandegör Englund detta krig som få andra har gjort det …”
ÖSTGÖTA-CORRESPONDENTEN

Det tredje bandet i Peter Englunds serie om det första världskriget skildrar det som på flera vis blev det värsta året av dem alla: 1916. Efter 1914 års glädjeyra och 1915 års dödläge var det nu tydligt att man stod inför ett nytt fenomen: det totala kriget, där de inblandade skulle bli tvungna att satsa allt för att kunna segra, eller bara för att kunna undvika förlust.

På slagfält i både öst och väst fick hundratusentals soldater offra sina liv för framryckningar som ibland bara mättes i metrar. Vid årets slut räknade Ententen och Centralmakterna uppåt två miljoner döda, sårade och saknade – och detta utan att något avgörande stod att skönja. Och på hemmafronten ledde dyrtid, brist och belastning till att de första tecknen på verkligt tvivel började visa sig.

I Stridens skönhet och sorg 1916 ger Peter Englund röst åt vanliga människor från en rad olika länder, som levde mitt i denna omstörtande händelse. Utifrån brev, dagböcker och andra personliga dokument får läsaren följa dem, dag för dag, inte bara genom skyttegravarnas skräckvärld men även i krigets mer stillsamma men alltmer absurda vardag. Tillsammans med nyritade kartor och aldrig tidigare visade fotografier kastar de nytt ljus över det krig som brukar kallas 1900-talets urkatastrof.

E-bok

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Stridens skönhet och sorg 1916