Sverige forever in my heart
  
Dela boken    

I Malmö kastas antisemitiska glåpord efter en ortodox rabbin. I Tomelilla haglar stenar över en ung slöjklädd mamma. I Eslöv, som brukar kallas Sveriges tråkigaste stad, bor familjen Kebab. I Kattarp attackeras en fl yktingfamiljs hem av en hatisk mobb. Intill familjens hus klottrar någon: Sverige forever in my heart.


I det ödsliga gränslandet mellan USA och Mexiko patrullerar beväpnade krigsveteraner för att avhysa de papperslösa som är villiga att offra livet för att fl y norrut. I Guantánamo väntar både interner och fångvaktare på att något ska hända. Sökandet efter danskhetens kärna leder till landsfadern Grundtvig och ett kolonilottsområde där det är dödssynd att sticka ut.


Genom ett oförtröttligt, engagerande och nyfi ket berättande riktar Niklas Orrenius sökarljuset mot frågor om gemenskap, utanförskap och intolerans.


Sverige forever in my heart innehåller 21 reportage, tidigare publicerade i Sydsvenskan, kompletterade med nyskrivna uppföljningar och förord.


Det kan göra ont att läsa Niklas Orrenius skildringar av vår dagsaktuella verklighet. Ändå håller han en stram ton, inte ett ord för mycket, inte ett för litet. Texterna handlar om identitet och främlingshat men framför allt om rädsla, för förändring och för andra människor. Journalistik när den är som bäst berörande, lärorik och viktig.
Aftonbladet

Visa mer