Tal till nationen

Tal till nationen

komedi med Magnus Betnér

Beskrivning av boken

Den vanligaste frågan man får som standupkomiker är "Hur vågar du?". Sanningen är att det inte är så svårt att göra standup. Man ser bara till att skriva ner alla roliga saker som man kommer på. Sen går man upp på en scen och säger det till en publik.

Varför lyckas inte alla då? Jo, problemet är att folk ofta hänger upp sig på hur deras skämt tas emot. Och det är där det blir knepigt. Om man bryr sig om vad en publik bestående av en svensexa och några halvpackade butiksbiträden från H&M tycker om ens senaste skämt då blir det svårt. För då börjar man försöka anpassa sitt material för att tillfredsställa en tänkbar publik och då är man ute på tunn is.

Tricket är att skita i om folk gillar det eller inte och våga lita på sin inre kompass. "Jag tycker att det här är kul och förr eller senare kommer ni att tycka det också!" Och det kan vara svårt att göra när man står framför 200 tomma ansikten och har 36 minuter kvar att fylla innan Johan Glans ska introduceras. Men det är vissa som klarar av det. Som vågar lita på sina egna idéer så pass länge att plötsligt så stämmer deras känsla med resten av publikens. Och plötsligt så funkar det. Och äkta skratt uppstår. Och det är det som skiljer riktiga komiker från reseledare.

Magnus Betnér har alltid vågat skita i vad folk tycker och det har gjort honom till en av vår tids allra bästa och roligaste komiker. För han vet att det egentligen inte är så svårt om man bara vågar. Och det gör han.

/Henrik Schyffert, Stockholm Maj 2009

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Tal till nationen