Två nötcreme och en moviebox : Hisnande generaliseringar om vår uppväxt i DDR-Sverige

- Filip Hammar, Fredrik Wikingsson

Betyg 4
8h 36min
bookCoverFor

Summering av boken

Den 1 juli 1993 går ett land (Sverige) och en generation (70-talisterna) in i vuxendomen. Filip Hammar (1975) och Fredrik Wikingsson (1973) berättar om vägen dit, i en ringlande backspegelsfärd genom 80-talets ouppkopplade Sverige.

En humoristisk tillbakablick på ett Sverige som i dag känns uråldrigt, sett genom ögonen på två 70-talister som hävdar att deras uppväxt sammanföll med övergången från ett slags DDR-land till något mer världsvant. Nostalgiskt skimrande anekdoter om "bortkomna Stenmarksfarsor", Anslagstavlan! Stencilerna! Lacoste-hysterin! OÄ! Morsorna med spänningshuvudvärk! Den latent kåta stämningen på föräldramötena! Du förstår.

Berättelsen om den sista generationen som reste på språkresa med resecheckar från Thomas Cook, grupprunkningsstunder efter gympan, "Rör inte min kompis"-knappar och Luciavakor blandas med subjektiva teorier om varför 70-talisterna blev som de blev. Boken riktar sig precis lika mycket till de tilltufsade 70-talisterna som till deras föräldrar, som här får en unik inblick i vad som egentligen pågick i deras avkommors medvetanden när hela familjen satt andäktig framför Razzel på lördagskvällarna.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är journalister som skriver i tidningar som Bon, Café och Elle. De ledde förra året TV4:s mycket omdiskuterade humorprogram Ursäkta Röran! (Vi bygger om). I år har vi sett dem i 100 höjdare och i Ett herrans liv i TV 5. De är födda 1975 respektive 1973 och uppvuxna i Köping respektive Sundsvall.

Format:

Ljudbok

Tid ljudbok:

8h 36min

Språk:

Svenska

Utgiven:

2007-09-21

Förlag ljudbok:

Bonnier Audio

ISBN ljudbok:

9789173481540

Vad andra tycker

Recensioner av Två nötcreme och en moviebox : Hisnande generaliseringar om vår uppväxt i DDR-Sverige - Ljudbok

Kul att ha i bakgrunden i bilen när man bilar genom Europa

Signe

Nostalgi på hög nivå, bra skrivet, och den filipochfredrikska inläsningen kryddad med spridda parenteser och lite svammel förhöjer upplevelsen.

Tomas

Några av det mest igenkänningsbara i bokväg. En helt underbar lyssning och HÖG igenkänning på så gott som allt. Är man född som jag 1971 så är boken klockren. Tack för den Filip och Fredrik.

Malin