Två sjöar

Två sjöar

Beskrivning av boken

Mannen bakom pappaboken Koka makaroner har skrivit Sveriges första badmintonroman! Fast det är inte idrotten som är ämnet här, däremot står den för en del av bakgrundsmiljön.

Platsen är Granbacka, en småstad någonstans i Västsverige. Tiden är åttio- och nittiotal, igenkänningsfaktorn är hög. Stefan och Micke är bästa kompisar och omaka men framgångsrikt dubbelpar i ortens badmintonklubb. Micke och Carina, verkar vara som skapta för varandra – och blir ett par. Den egensinniga Carina, alltid med skissblocket under armen. Så blir Carina med barn med en annan man. Micke klarar inte av situationen utan försvinner från stan. De tre vännerna skingras. Livet tar därefter en ny vändning för de tre. Carina lyckas mot alla odds förverkliga sina konstnärsdrömmar och vistas långa perioder utomlands. Micke hamnar i Stockholm där han efter några kaotiska år lyckas räta upp sin tillvaro.

Stefan är den enda som blir kvar i Granbacka. På samma jobb, i samma lägenhet. Men så ringer Micke och deras gemensamma förflutna blir plötsligt ifrågasatt.

Johan Nilsson skriver med en självklar men lågmäld pondus. På en klingande prosa skildrar han hur en ung man väljer att leva ett nästan provocerande stillsamt liv. Boken handlar också om förändringarna i Sverige under de senaste decennierna – från maoistiska kampgrupper och en tro på storskaliga lösningar på sjuttiotalet till ett nittiotal där idealen utgörs av sådant som individualism och företagande. Men främst är Två sjöar är en relationsroman som följer Stefan, Micke och Carina tätt inpå, och man kommer på sig med att sakna dem redan när man slår igen boken.

www.johannilsson.nu

Författare.Johan Nilsson

E-bok

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Två sjöar

För få betyg just nu