Ut ur Kabul : Den svenska evakueringen från Afghanistan

- Robert Karjel

Betyg 4.3
14h 22min
423 Sidor
bookCoverFor

Beskrivning

"Det räcker med att läsa första kapitlet "Epicentrum" så är du fast." Aftonbladet

I augusti 2021 faller Kabul i talibanernas händer. Den svenska ambassaden evakueras hastigt under dramatiska omständigheter. Kvar lämnas alla lokalanställda afghaner och tolkar. Om talibanerna får tag på dem är deras liv i fara.

Situationen blir snart politiskt och moraliskt ohållbar och Sverige inleder en operation för att föra ut sina lokalanställda. Obeslutsamhet, trassel med tillstånd och tolkning av lagar samt en pandemi gör processen både krånglig och utdragen, och en grupp civila säkerhetsoperatörer tvingas ta täten.

För varje timma minskar möjligheten att ta sig ut ur Afghanistan, och utanför Kabuls flygplats sitter tiotusentals desperata människor fast i ett kokande folkhav. Samtidigt är en självmordsbombare från Islamiska staten på väg mot flygplatsen.

Robert Karjel har intervjuat alla som deltog i Sveriges insats och upplevde den inifrån – från ministrar och ambassadörer till ljusskygga specialförband och lokalanställda afghaner. Ut ur Kabul är ett dokument som skildrar det djupa mänskliga lidande som uppstod när Sverige lämnade Afghanistan.

Författare:

Uppläsare:

Format:

E-bok, Ljudbok

Tid ljudbok:

14h 22min

Sidor e-bok:

423

Språk:

Svenska

Utgiven:

2023-04-10

Förlag ljudbok:

Bazar Förlag

ISBN ljudbok:

9789180064439

Förlag e-bok:

Bazar Förlag

ISBN e-bok:

9789180064422

Vad andra tycker

Recensioner av Ut ur Kabul : Den svenska evakueringen från Afghanistan - E-bok, Ljudbok

Mycket intressanta redogörelser och insikter kring detta historiska förlopp och hur svenska myndigheter fungerar.

Alexander

Bra

Peter

Vilken historia! Ett måste för varje person som är intresserad av nutidshistoria. Omöjligt att inte bli berörd. Läs eller lyssna nu!

Robin

En mycket intressant bok om hur det gick till i verkligheten och få veta allt det som man inte kunde lösa sig om i tidningarna! Hur jävligt det måste ha varit för alla dem som stod utanför och som väntade på att få möjlighet att lämna det kommande hotet.

Björn