Vi hade makten i åtta år : en amerikansk tragedi

Vi hade makten i åtta år : en amerikansk tragedi

Beskrivning av boken

Åren 2008-2016 markerar inte bara en unik period för det nordamerikanska presidentskapet utan är också en dramatisk tid för politik, aktivism, kultur och arv. På många sätt omdefinierade dessa år USA som nation - samtidigt har motreaktionen med Trump vid makten blivit mer aggressiv och våldsam än någon då hade kunnat föreställa sig.

Under de åtta år som Barack Obama var president följde författaren Ta-Nehisi Coates honom vecka för vecka i ett försök att besvara frågorna: Hur kunde han komma till makten? Hur kunde han nå både svarta och vita ur olika samhällsklasser? Hur väl lyckades han förbli sina löften trogen?

För en nation som USA, i århundraden präglat av rasmotsättningar, var tanken på en svart president helt otänkbar. Är svaret att Obama blev en svart president som talade som en vit statsman? Var det den unika förmågan att kommunicera med sin omvärld som gjorde att han lyckades nå ut på ett sätt som saknar motstycke i vår samtidshistoria?

Tack vare den prisbelönte författaren och journalisten Ta-Nehisi Coates finns nu en möjlighet att komma nära dessa åtta avgörande år på ett både politiskt och mänskligt plan - och kanske också att komma närmare människan Barack Obama och hans inre drivkrafter och hans förmåga att ingjuta hopp.

"Där, i mötet mellan det intimt personliga och de kärva, lyriska skildringarna av ett rasistiskt samhälle uppstår en text som tar andan ur mig."
Sydsvenskan om Mellan världen och mig

E-bok

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Vi hade makten i åtta år : en amerikansk tragedi